Aanbieding voor deze maand. Gratis verzending bij inschrijven nieuwsbrief

BoBo Belle

Tuinverlichting solar – maak eerst een verlichtingsplan

Wil je je tuin ook ’s avonds kunnen verlichten? Dan heb je natuurlijk tuinverlichting nodig. Die kun je op laten lichten na eerst een elektriciteitsnet door je tuin aan te laten leggen. Je kunt ook (deels) kiezen voor tuinverlichting solar zodat je niet met snoeren en kabels hoeft te werken. In beide gevallen is het echter raadzaam niet meteen te gaan shoppen naar armaturen en lichtsnoeren, maar eerst eens je tuin nader te beschouwen. En dat doe je vanuit een lichtplan.

Kies de juiste kracht van het licht

Een verlichtingsplan is bij uitstek een goede start om licht op een functionele én esthetische manier in je tuin te krijgen. Met zo’n plan kun je de juiste plekken traceren waar je licht nodig hebt. Bovendien kun je per plek ook een goede afweging maken over het type verlichting dat je daar nodig hebt; bijvoorbeeld fel gefocust licht of juist waaierend zacht licht. Door met een lichtplan te werken, voorkom je storende lichtvervuiling. Bijvoorbeeld veel te krachtig licht of vervelend licht omdat twee lichttypes door een te nabije plaatsing raar in elkaar gaan overvloeien. 

Tuinverlichting solar: alles start met een lichtplan

Begin nu niet meteen met het tekenen van een verlichtingsplan voor je tuin. Het is eerst belangrijk om een tuinanalyse te maken. Dat doe je door de tuinindeling te analyseren, de belangrijkste looproutes in te tekenen en de elementen vast te stellen die met licht kunnen worden geaccentueerd. Denk daarbij aan een specifieke struikenrij, een bepaalde opvallende boom, een vijver of een beeldhouwwerk. Zo krijg je een sluitend overzicht van zaken die in je tuin wel wat licht zouden mogen krijgen. En ook welke elementen in vol licht moeten (beeldhouwwerk) en welke elementen eerder zacht licht nodig hebben (bijvoorbeeld een fontein).

Voordeel van verlichting op zonne-energie

Tuinverlichting solar is een goede verlichtingsbron voor je verlichtingsplan. Want met lampen die werken op zonne-energie kun je veel flexibeler werken. Ga je alleen maar met solar werken, dan scheelt dat je veel aanlegkosten van stroomkabels. Dan wordt je maandelijkse energierekening ook niet verhoogd met de verlichting van je tuin. De zon neemt door het opladen van batterijen dan de kosten op zich. Het is wel zo dat solar verlichting niet altijd een hele avond of nacht op volle sterkte licht geeft. Houd daar rekening mee. Waar je echt krachtig licht nodig hebt, kun je overwegen alsnog een lamp te plaatsen die gevoed wordt door een elektriciteitskabel. Of kun je solar verlichting kopen met krachtige batterijen aan boord.

Zet tuinverlichting solar strategisch in

Het klinkt gek maar ook licht werpt weer een schaduw voor zich uit, zelfs al schijnt de zon dus niet. Houd in je verlichtingsplan rekening met te verblindend licht om geen lelijke schaduwwerking te krijgen. Plaats je je lichtsnoeren langs een looppad, doe dat dan gelijkmatig. Richt grondspots naar de goede positie richting bomen of andere tuinelementen; maak niet overal sfeerverlichting, maar kies de juiste plekjes. Het terras is er bijvoorbeeld een goede plek voor. Gebruik je tuinverlichting solar, dan kun je ook mooi experimenteren. Past een spot of een snoer na een paar dagen toch niet echt, dan heb je je verlichting zo naar een betere plek gebracht. Dit kan je een paar keer overkomen, maar zo belanden je lichtspots uiteindelijk precies op de posities die jij het mooist vindt. Kijk ook eens naar een tuinverlichting snoer als je je tuin op een mooie manier wilt verlichten.