Aanbieding voor deze maand. Gratis verzending bij inschrijven nieuwsbrief

BoBo Belle

Verduisteringsgordijnen; wat zijn dat?

Je gaat gordijnen kopen en je staat voor enorm veel keuzes. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, kleuren en je kunt kiezen of je de gordijnen kamerhoog wilt ophangen. Je kunt ook kiezen uit gordijnen die iets meer licht doorlaten of die juist verduisteren. Verduisteringsgordijnen zijn enorm handig als je geen last wilt hebben van lichtinval. In onze blog bespreken we welke soorten verduisteringsgordijnen er zijn en waar je op moet letten als je ze wilt kopen.

Verduisteringsgordijnen in verschillende gradaties

Het ene verduisterende gordijn is het andere niet en dit is het eerste waar je op moet letten als je verduisteringsgordijnen wilt kopen. Hoe goed een gordijn licht tegenhoudt wordt aangegeven in een aantal percentages. Hoe dichter het getal bij de 100 ligt des te beter de gordijnen het licht tegenhouden. De keerzijde van de medaille is dat het in de kamer ook een stuk donkerder wordt als je voor verduisteringsgordijnen met een percentage van tussen de 80 en 100 kiest.

Verschillende materialen

Evenals bij normale gordijnen kun je verduisterende gordijnen van verschillende materialen aanschaffen. De keuze die je maakt is afhankelijk van het interieur en natuurlijk jouw persoonlijke smaak. Houdt er wel rekening mee dat de keuze iets beperkter is, omdat verduisteringsgordijnen in de regel van dikker stof zijn gemaakt. Dat zorgt er ook uiteindelijk voor dat deze gordijnen het licht goed kunnen tegenhouden. 

Verschillende kleuren

Verduisteringsgordijnen zijn evenals normale gordijnen in verschillende kleuren verkrijgbaar. Van neutrale kleuren tot aan uitgesproken kleuren. De keuze die je maakt is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en het interieur. Het is een misvatting dat verduisterende gordijnen altijd donker zijn. Je kunt bijvoorbeeld hele mooie zandkleurige gordijnen kopen die het licht prima kunnen tegenhouden. 

Gordijnrails voor verduisteringsgordijnen

De gordijnrails voor verduisterende gordijnen vergt iets meer aandacht, want het systeem moet wel geschikt zijn om iets zwaardere gordijnen te kunnen dragen. Deze gordijnen wegen zwaarder, omdat ze van dikke stof gemaakt zijn. Gelukkig zijn er volop systemen verkrijgbaar die zwaardere gordijnen kunnen dragen en die ook praktisch in gebruik zijn. 

Combinatie van verduisteringsgordijnen en vitrages

Verduisterende gordijnen kun je heel goed combineren met bijvoorbeeld een vitrage en dat is ook nuttig als je op bepaalde delen van de dag wel van de privacy wil genieten, maar ook meer licht wil hebben. De verduisterende gordijnen schuif je dan opzij en je hebt dan nog steeds een raambekleding die je privacy beschermt. Terwijl er meer licht naar binnen komt. Voor dergelijke oplossing heb je vaak wel een meersporige gordijnrails nodig. Of een ander systeem waar je verschillende gordijnen aan kunt ophangen. 

Fabeltje

Een grote misvatting is dat verduisteringsgordijnen niet gewassen mogen worden en dat is natuurlijk onzin. Veel mensen denken dat deze gordijnen een speciale coating hebben, maar dat is niet het geval. Deze gordijnen kun je prima wassen en hebben een verduisterende werking door de dikke stof die is gebruikt. Uiteraard moet je altijd de labels raadplegen om te kijken of je de gordijnen kunt wassen en zo ja, hoe je ze moet wassen.